Subsidie voor acht glasvezelprojecten Friesland

In: Glasvezel internet, Kennisbank

Subsidie voor acht glasvezelprojecten Friesland

Ruim 400 woningen op het platteland in Friesland worden binnenkort aangesloten op glasvezel. Dit wordt mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Friesland. In acht gebieden hebben lokale stichtingen zich verenigd om collectief subsidie aan te vragen. Fryslân Ring, de organisatie achter Friesland.OpGlas.nl, adviseerde bij zeven van de acht projecten.

Onder de uitverkoren pilotprojecten vallen Follega-Eesterga, Langedijke, De Fjouwer Doarpen en Hidaard, Stichting Glasvezel Achtkarspelen, Stichting Glasvezelnetwerk Middelsee, Kabel Noord in Sybrandahûs, Brekkenpolder-Tacozijl en Stichting Glasvezelnetwerk Snitserdyk. Het glasvezelnetwerk is op deze plaatsen hard nodig, want hier ligt alleen nog maar een ouderwetse koperverbinding. Dit resulteert vaak in snelheden van slechts 5 mbps.

De subsidieregeling is de opmaat naar grotere glasvezelprojecten via het Breedbandfonds en -loket. Hiermee ondersteunt de provincie de aanleg van een breedbandnetwerk in de buitengebieden van Friesland waar nog geen kabel- of glasvezelnetwerk aanwezig is. Naar verwachting start het Breedbandloket op 1 januari 2015 en het Breedbandfonds rond de zomer van 2015.


OpGlas Scan
Klaar voor de toekomst met glasvezel? Doe NU de OpGlas Scan!
Postcode Check